Corona (COVID-19) og begravelse

Har Covid-19 en betydning for begravelser og bisættelser? Ja det har den. Her kan du læse omkring de generelle anbefalinger og hvordan vi håndtere denne nye situation.

Alle de nuværende restriktioner og anbefalinger der sendes ud via myndighederne gælder selvfølgelig også ved begravelser og bisættelser. Disse restriktioner kan i selv følge med i på myndighedernes hjemmesider såsom coronasmitte.dk

Vi forsøger selvfølgelig så vidt muligt at holde informationerne på denne side så opdateret som muligt.

Generelle anbefalinger

  • Der må max være 10 personer samlet. Dette gælder også ved begravelser og bisættelser (inkl. personale)
  • God hygiejne – rene hænder, host i ærmet. I de fleste kirker og kapeller er der håndsprit, men ressourcerne er knappe, så medbring gerne selv.
  • Der skal altid holdes god afstand (gerne 1-2 meter). Dette kan være svært, ved en ceremoni, hvor medfølelse oftest skal vises.
  • Er du bare det mindste syg eller i risikogruppen, bør du nok blive hjemme
  • Er du ikke nær pårørende bør du overveje om du bør blive hjemme. Din medfølelse kan i stedet vises ved at sende en blomst eller på anden måde en hilsen.
  • For dig der planlægger – inviter kun de nærmeste pårørende og undgå at annoncere begravelsen eller bisættelsen offentligt. Kommer der for mange mennesker, vil folk blive afvist, hvilket kan give uheldige og ubehagelige oplevelser.

VI BEDER ALLE TAGE SÆRLIGT HENSYN TIL PERSONALET!!!

Vi beder alle være særligt opmærksom på personalet. Det gælder både os som bedemænd, præster, kirkens eller kapellets personale. Alle har hyppig kontakt med ældre og svage medborgere og vi vil meget nødigt ende som smittebærere til disse udsatte grupper.

Du vil derfor også kunne opleve at service og betjening er mindre nærværende end normalt og med større afstand til selv få mennesker. Det kan også være nødvendigt, at I i højere grad betjener Jer selv. Alle vil dog efter forholdene gøre alt for at skabe en mindeværdig afsked.

Kirker

Kirkerne afholder generelt fortsat begravelser og bisættelser. Enkelte kirker kan være lukket for begravelser og bisættelser. Det gælder primært i sogne hvor der er flere kirker, hvor man så vælger kun at holde en eller nogen af kirkerne åbne for begravelser og bisættelser. Der vil således være en anden kirke tilgængelig.

Det vil kunne opleves, at kirken ikke tilbyder orgel og korsang ligesom salmebøger de fleste steder er fjernet, da disse anses som en smittekilde. I stedet kan være behov for at printe salmeblade.

Hos Fynske Bedemænd skal vi nok sørge for, hvordan jeres valgte kirke har valgt at tage forholdsregler.

Kapeller

Mange kapeller holder fortsat åbent for begravelser og bisættelser – dog er der også nogen steder midlertidigt lukket.

Krematorier

Krematorierne er generelt fortsat i drift, så kremering af afdøde sker i nogenlunde almindeligt omfang. Adgangen til krematorierne for pårørende og andre er dog stærkt begrænset. Det betyder, at det de fleste steder for eksempel ikke er muligt at være til stede ved kremering af afdøde. Desuden kan der være restriktioner på, hvordan afhentning og udlevering af urner foregår. Skal du selv hente en urne anbefaler vi, at du ringer til det pågældende krematorium forud.

Kirkegårde

De fleste kirkegårde foretager fortsat urnenedsættelser og begravelser på kirkegården. Der er dog ofte lokale restriktioner på hvordan og med hvor mange det kan foregå. Enkelte kirkegårde har midlertidigt stoppet for urnenedsættelser.

Kort fortalt

Alle myndighedernes almindelige anbefalinger og påbud gælder således ved begravelser og bisættelser. Lokalt vil der ofte være yderligere restriktioner, der afspejler de lokale forhold.

Fynske Bedemænd skal nok hjælpe jer med at undersøge, hvordan forholdene vil være for jer.

Alle forhold kan ændre sig med kort eller ingen varsel.

Vi står klar ved eventuelle spørgsmål

Scroll til toppen